פשע נגד האנושות.

צילום שרון רז, סוף ינואר 2010.

צילום שרון רז, סוף ינואר 2010.

בואו נעשה סדר בבלגן.

מה היה לנו כאן?

כיכר הבימה, כיכר עירונית, הכיכר העירונית, כיכר התרבות של העיר תל אביב, כיכר התרבות של ישראל, האקרופוליס, אי נפרד ובו תרבות, אמנות, טבע וארכיטקטורה. היכל התרבות, הבימה, גן יעקב, ביתן הלנה רובינשטיין וחניון עילי, במפלס הקרקע.

מה קרה?

כמה דברים קרו.
הדבר הראשון הוא שצריכים כנראה, פונקציונאלית, שיפוץ כלשהו בהיכל התרבות. היו תכניות לשיפוץ גרנדיוזי שישנה את הבניין הנהדר. היתה מלחמה והתנגדויות וזה לא התקבל למזלנו. אבל צריך לעמוד על המשמר.
הדבר השני הוא שאחרי הרבה שנות תכנון מפנה החניון הקטן והמכוער במפלס הקרקע את עצמו לטובת חניון תת קרקעי ענקי עם עיצוב סביבתי מעליו, במפלס הקרקע.
הדבר השלישי הוא שהתברר שגם בניין הבימה זקוק לשיפוץ פונקציונאלי כלשהו.

נו, אז? מה עם שיפוץ הבימה?

ובכן, בעוד כולנו התנגדנו לשיפוץ מסיבי בהיכל התרבות, כזה שישנה את הבניין גם מבחוץ, ויאנוס את צורתו, (ולהזכיר, זהו מבנה לשימור), בינתיים תקעו את כולנו חזק מאחור. הביאו לנו שיפוץ מטעה, מוטעה ונוראי בבניין הוותיק של הבימה. ראינו את תחילת השיפוץ, ראינו שחושפים את העמודים הישנים ואת האולם וחשבנו כי טוב, אולי סוף סוף יחזירו את אחד המצבים הקודמים של חזית הבימה, אולי יעשו משהו עדין, חכם, נכון, הומאני, חיובי, מלבב.

לא עשו משהו נכון ומלבב?

אוח, זה כואב. לא רק שלא עשו משהו נכון ומלבב אלא הנחיתו לנו מקלט ענקי על הראש, הנחיתו לנו "ממ"ד" עצום מבטון, עצום ואטום, על הבימה שלנו.

אז איך זה נראה עכשיו?

זה נראה, כבר זמן מה, עם הבטון האפור או עם החיפוי הלבן, לא משנה, כמו דינוזאור מפחיד, כמו קיר אימים, כמו קופסת רוע, כמו שוד לאור יום, כמו יריקה בפנים, כמו הדבר הכי מיותר, מכעיס, מרגיז, מקומם ומטריד שצץ בשנים האחרונות בעיר, בארץ, בסביבה הבנוייה, בעולם האדריכלות הישראלית.

בטוח שזה מבנה כה גרוע?

אם כל כך הרבה אנשים, אזרחים, כותבים, מבקרים, אנשי תרבות, אדריכלים ואמנים מזדעזעים עד עמקי נשמתם מהתוספת הזו ומהשינוי הנוראי הזה אז כן, זה כנראה  רע ומר.

מי האדריכל שאחראי לתכנון ולעיצוב ה"נפלא" הזה?

האדריכל הוא רם כרמי, אדריכל ותיק, מנוסה וידוע, בנו של אדריכל העל דב כרמי ז"ל. זהו אדריכל שבנה הרבה דברים בארץ, טובים יותר וטובים פחות, תלוי בעיניי המתבונן, אך ישנה עבודה אחת שלו, התחנה המרכזית החדש בתל אביב, שיש עליה קונצנזוס שהיא מהטעויות התכנוניות עיצוביות הגדולות ביותר שאי פעם נעשו במדינת ישראל.

האם אתה, שרון, מכיר את האדריכל הזה באופן אישי או שיש לך משהו אישי נגדו?

אינני מכיר אותו באופן אישי, לא, נדמה לי שאפילו לא ראיתי אותו מעודי, לא בהרצאות או בביקורות או בדיונים ובכלל. אין לי חלילה שום דבר נגדו. נהפוך הוא, אני מכבד באופן טבעי אנשים המבוגרים ממני ואדריכלים המנוסים ממני. סבתא שלי מכירה אותו.

מה?

כן. סבתא שלי וסבי ז"ל הכירו את רם כרמי, את אחותו עדה כרמי מלמד ובעיקר את אביהם האדריכל דב כרמי. הוא תכנן ועיצב את ביתם המיתולוגי בפתח תקווה בתחילת שנות החמישים של המאה העשרים. אני הסתובבתי כילדון בבית הזה. הוא גם תכנן, מסתבר, לאחיו של סבי, ומשפחתו, את ביתם הפרטי שהיה די צמוד אליהם.

אז אני מבין שאין לך שום דבר אישי נגדו, אבל מה בכל זאת, למה הפוסט הזה?

כן, שום דבר חלילה נגדו, רק נגד התוספת על הבימה, על השינוי והכישלון. השינוי הזה בבניין הבימה מרתיח אותי ואני מסרב להאמין בכל פעם שאני רואה את זה.

אז מה עושים, מה הפיתרון?

ובכן, קודם כל מביעים, כותבים, בעיתונים, ברשת, בבלוגים, בכל מקום אפשרי. עשו זאת לפניי רבים וטובים שכועסים מאוד וזועמים על הבניין הזה, על האדריכלות הזו שהוצנחה שם.

אבל זה יעזור?

זה יעזור להעלות את המודעות לעניין, זה חייב לקרות, אבל זה לא מספיק כמובן. צריך עצומה, צריך לקרוא לפרק ולהרוס את התוספת הזו לאלתר. זה מה שאני עושה עכשיו. והנה, העצומה החדשה, אנא חיתמו עליה.

אז מה האג'נדה? מה הפיתרון המוצע?

הפיתרון הוא בקשה להרס מיידי של התוספת השערורייתית על מנת שלא נצטרך לחזות בה עשרות שנים מעכשיו. הבניין הכפיל את מימדיו ונהיה מפלצת. כל החזית הישנה נבלעה ונאנסה קשות, כל התוספת אטומה ברובה הגדול, בלתי אנושית ובלתי אדריכלית. זו טעות וכישלון קולוסאלי. חוץ מזה, אחרי הדרישה להרוס, דרוש דיון ציבורי ואדריכלי רציני ומקיף, דרושה גם תחרות אדריכלית של כל הסטודנטים והאדריכלים המעוניינים, תחרות פתוחה, ונדרש סיעור מוחות מחודש ורב משתתפים.

ואולי ישנן דרישות פונקציונאליות מהנהלת הבימה כמו יותר חללים ויותר מקום ולכן הבניין גדל כך?

ייתכן מאוד. אבל אפשר למקם חללים רבים מתחת לפני הקרקע ו/או בחלק מהחניון התת קרקעי הענקי או בצמוד אליו, כאמור מתחת לקרקע. יש לבחון בדקדוק האם כל הדרישות הכרחיות ואיך ליישם אותן מבלי להזיק לסביבה ולבריאות הנפשית של האזרחים.

אתה חושב שזה יצליח? שאם יהיו הרבה חתימות זה ישפיע ואולי באמת ישקלו להרוס את התוספת?

הסיכוי לכך אפסי כמובן אבל קיים, אם נילחם ונאמין. ובכל מקרה נבהיר על גבי הרשת, כולנו, שאין יותר מקום לטעויות, אדריכלים שנכשלו בצורה קשה צריכים לשלם, ובטח לא צריכים לתת להם חופש לבצע טעויות נוספות על גבינו. אסור שבמקום כה מרכזי וחשוב תהיינה טעויות אדריכליות סביבתיות קשות מנשוא לשנים הרבות הבאות. בלתי אפשרי. הגיע הזמן שאדריכלים ישלמו על טעויות ולא הציבור. הגיע גם הזמן שחלק מהדור הוותיק מאוד של האדריכלים ייפרשו מעבודות ציבוריות גדולות או בכלל. הגיע הזמן לנוח, פנסיה זה דבר נחמד, במיוחד אם התמזל מזלו וצבר אדם כספים לעתידו.

מה באמת האדריכל רם כרמי בכבודו ובעצמו אומר על כל התוספת הזו והבניין המחודש?

ובכן, הוא כנראה אומר שהוא מרוצה מהכל, אבל מוסיף ואומר שהוא ידבר ויסביר את הכל כשהבניין יהיה לגמרי גמור.

גמור?

כן, ובעיקרון הוא צודק, לא לגמרי הוגן לבקר בניין לפני שהוא לגמרי גמור. אבל במקרה זה הבניין חשוב מדי מכדי שנתעלם ממנו. והתוספת כבר שם, עומדת במלוא תפארתה המזעזעת ובמלוא מימדיה העצומים, מעיבה בנוכחותה על כל הכיכר, על היכל התרבות, על הרחובות הסמוכים, על האוויר שאני נושמים.

האם אפשר להרוס? האם זה לגיטימי?

להרוס בניין זה דבר  נורא, אני בד"כ מאוד נגד, במיוחד לגבי בניינים ותיקים שיש להם משמעות היסטורית או תרבותית או חברתית או אדריכלית או סביבתית וכ"ו, ויש להרבה מאוד, אבל במקרה זה מדובר על הצלה, מדובר על הרס התוספת החדשה והחזרה לעידן טרום השיפוץ, כלומר, אחרי שכבר הרסו חלק די גדול מהבניין והשאירו אותו במצבו הבסיסי, עם העמודים המקוריים, הגג המקורי וכ"ו. רק כך אנחנו נציל את הבניין, את הבימה, את כיכר הבימה ואפילו את היכל התרבות שסובל עכשיו גם הוא מהמימדים המפלצתיים של הבניין החדש.

אפרופו היכל התרבות, יש משהו חדש לגביו?

ובכן, אינני לגמרי יודע, אבל ברור לי שאם העירייה והממסד נתנו יד לשיפוץ כזה של בניין הבימה אז זה מקרב אותנו לשיפוץ שערורייתי גם של היכל התרבות. אם לא נראה שאנחנו נלחמים עכשיו ודורשים חזרה לאחור על מנת להתקדם קדימה אז הגורל יהיה דומה. אנשים מסוימים בודקים אותנו עכשיו ורואים את התגובות, אם נשב בשקט יאנסו לנו וישנו לנו לרעה גם את היכל התרבות וזו תהיה בכייה לדורות, כמו שתוספת זו של הבימה היא בכייה לדורות, אם תישאר על כנה.

ומה דעתך על עיצוב ותכנון הכיכר, החניון והסביבה?

אני עקרונית בעד החניון התת קרקעי. החניון הקרקעי היה מכוער וגם עם השנים לא הספיק למבקרי המתחם. החניון התת קרקעי מפנה את כל המקום לעיצוב סביבתי של הכיכר עצמה ונתינתה לציבור. זה דבר טוב ועושה רושם שלפחות על העיצוב הסביבתי, מבחינת נוף וצמחיה, יעשו דבר טוב, עם בניה מינימליסטית הכרחית רק של יציאות החניון על פני הקרקע והשאר בצמחיה, ועיצוב נוף.

מה עם שדרות רוטשילד ושדרות ח"ן והניתוק שלהן אחת מהשניה בכיכר?

זו בעיה ישנה שאינה פתורה ואני מקווה שבתכנון הנופי החדש ישימו דגש גם על זה, אבל רק בצורה עדינה וחכמה, מתאימה ונכונה, יצירתית וצנועה. הנושא הזה לא ממש ייפתר כנראה לעולם.

יש לך משהו אישי נוסף לומר בהקשר זה?

כן. כשהייתי סטודנט לארכיטקטורה בשנה השנייה ב"סדנא לעיצוב ואדריכלות"- "מכללת הסביבה" של אליעזר פרנקל, הנחה אותי האדריכל ישראל גודוביץ' ואחד מהפרוייקטים המרכזיים היה תכנון מחודש של כיכר הבימה, תכנון חניון תת קרקעי וניסיון חיבור מחדש, או לא, של השדרות. זה היה בשנת 1991-1992. בביקורת הסופית זכתה ההצעה שלי לתשבחות ולמה? מכיוון שבעוד סטודנטים אחרים תכננו ועיצבו כל מיני סוגי מבנים ותוספות אני הייתי צנוע ולא בניתי כלום על הכיכר, רק את החניון התת קרקעי שנדרש ויציאת כמה מעליות מעל לפני השטח, כעמודים גליליים שאיכשהו מעניקים קצת כבוד לחזית המקורית של הבימה. השאר היה רק עיצוב נוף וסביבה עדין מאוד, תוך הכנסת שדרות רוטשילד לכיכר במרומז על ידי צמחיה ומים. בביקורת נכחו אז בין השאר, וחוץ מאד' גודוביץ' ומאד' פרנקל, גם אד' אריה קוץ, אד' יעקב רכטר ז"ל ואד' שמואל מיסטצ'קין ז"ל שנגע לי במודל (הפיזי) בעדינות ופלט "זה נחמד, זה טוב". לא אשכח זאת.

יפה, אחרי שטפחת לעצמך על השכם מה אתה מציע לנו לעשות?

אני מציע לכולנו לעמוד זקוף, לומר לא, לא לקבל את השיפוץ הזה, להתנגד לו, לכתוב על כך, לדבר על כך ובעיקר לחתום על העצומה שהכנתי ברשת ולהביע את שאט הנפש מהזלזול בנו ובעיר, מהכישלון ומהמחדל השערורייתי.

אני רוצה לחתום ולהצטרף, אפשר כתובת?

כן, הנה הלינק לעצומה. חיתמו עליה, למען ייראו וייראו, למען סביבה טובה יותר בעתיד.

איך תסיים את הפוסט הזה?

אסיים אותו במבחר תמונות כמובן ואחר כך במבחר לינקים. התמונות הן תמונות היסטוריות של הבימה על חזיתותיה השונות, תמונות של השיפוץ בתחילתו, כשעוד היינו נאיביים ותמונות עדכניות מהימים האחרונים, ללמדכם על גודל המחדל המרגיז, המרתיח והלא יאומן.

צילום שרון רז, זה מצב ההריסה הבסיסי, כך זה התחיל, למצב הזה צריך לחזור.

צילום שרון רז

צילום שרון רז, העמודים המקוריים והבנייה המקורית

צילום שרון רז

צילום שרון רז

צילום שרון רז

צילום שרון רז

צילום שרון רז, סוף ינואר 2010, זו התוספת הענקית, הגודל והגובה הוכפלו ויותר, החזית המקורית נאנסה

צילום שרון רז

צילום שרון רז. ביטס מי. לא ממש ברור מה הולך כאן.

צילום שרון רז. הפתח היחיד בחזית המרושעת.

הגודל והמגלומניה. ליד היכל התרבות הנמוך. עכשיו מישהו יחשוב שצריך לשפץ ולהוסיף ולהגביה גם אותו.

צילום שרון רז. זו יציאת החניון הרחוקה מהיכל התרבות ומזוית מסויימת קצת מסתירה אותו.

צילום שרון רז

צילום שרון רז. אלה יציאות החניון הקרובות להיכל התרבות וקצת מפריעות למבט אליו. אני תוהה אם הן היו הכרחיות ואם היה אולי אפשר לצמצם אותן עוד יותר

צילום שרון רז. ומה יהיה בגורלו של היכל התרבות. את זה אנחנו נקבע. אני מקווה.

אני לא לבד, הנה קישורים לכתבות, רשימות וביקורות של מיטב המוחות בעיתונות וברשת, הם כתבו לפניי על המחדל הזה של השיפוץ והם זועמים לא פחות ממני:

נענע-10- חדשות- המהדורה המרכזית- לירון שמם- 25-01-2010- "איך הפך שיפוץ "הבימה" לפיל לבן וגדול בלב תל אביב"

אסתי סגל- רשימות- בלוג "מילים מילים"- 17-01-2010- "אדריכלות זו אמנות ויזואלית (רם כרמי כמשל)"

יוסי מטלון- רשימות- בלוג "ארכיבלוג- רשמים ומחשבות"- 21-02-2009- "קופסה ל"הבימה""

יואב לרמן- בלוג "עוד בלוג תל אביבי- הבלוג של יואב לרמן"- 21-11-2009- "הפיאסקו של בניין תיאטרון בימה החדש- מקבץ לינקים" + 13-01-2010- "הבימה-בלוף? ההצגה הטובה בעיר" + 27-01-2010- "עוד הבימה חי" + 15-12-2009- "רם כרמי והחיסול הממוקד של שדרות תרס"ט" + 03-12-2009- "תחרות מתן שם לבניין הבימה החדש"

אסתר זנדברג- גלריה- הארץ- 26-11-2009- "ארכיטקטורת הכיבוש של רם כרמי"

יוסי קליין- הארץ- 28-08-2009- "הפיל הלבן החדש של תל אביב: בניין הבימה החדש"

מיכאל הנדלזלץ- גלריה- הארץ- 09-09-2009- "חיית במה: על בניין הבימה החדש"

מאמר מערכת- הארץ- 06-11-2009- "ההצגה הגרועה בעיר"

נועם דביר- גלריה- הארץ- 02-11-2009- "הזדמנות אדירה שהוחמצה (מאת אד' ארז אלה)"

רותי דירקטור- 14-03-2009- בלוג "הצופה- רותי דירקטור רואה אמנות"- "הבימה- הזוועה, הזוועה"

יונתן אסתרקין- מעריב- nrg- תרבות- 03-01-2009- "הבימה והמחלוקת: חידוש בניין התיאטרון"

הורביץ-אקרמן- "בלוג "מחשבות של אדריכל- הבלוג של הורביץ-אקרמן אדריכלים"- "דינוזאורים בשטח: הקבלות בין מדינאי לאדריכל"

רועי צ'יקי ארד- רשימות- בלוג- 31-03-2008- "עכבר"

אנא חיתמו על העצומה, זה קל, מהיר ומאוד פשוט, קולכם ייחשב ונראה להם שקולות האזרחים חשובים!

אתם מוזמנים להפיץ את לינק העצומה בין חבריכם ומכריכם, תודה רבה.